Costa Blanca

TorreviejaAlicanteAlteaCalpe

Costa Blanca har fått sitt namn från de vita vackra stränderna som du hittar längs efter kusten. Precis som Costa del sol så har Costa Blanca ett bra klimat med en medeltemperatur på nästan 20 grader och det är över 320 soldagar per år. Regionen har 1,3 miljoner invånare där ca 30 % av dem är utländska. Dessutom så besöker ca 5 miljoner turister området varje år. Costa Blancas kustområde tillhör provinsen Alicante i Valenciaregionen på Spaniens sydöstra kust. Området är klassat som en av de hälsosammaste platserna att bo på enligt Världshälsoorganisationen, WHO. På Costa blanca finns något för alla, här erbjuds det allt ifrån Golf, Kultur, ridning, tennis och stort utbud av restauranger där regionen bland annat är berömd för att bara paellans hemland.  Många turister kommer till regionen där de mest kända orterna är Alicante, Torrevieja, Benidorm, Calpe och Denia. 

I den södra delen av Costa Blanca finns det saltsjöar, fina stränder och mer kullar och bördiga dalar. En av de längsta stränder här är La Mata som är 2,4 km lång. Mer norrut är det bergigare där det i dalarna växer bland annat apelsinplanteringar. Här finns vackra kuststräckor med fina stränder.

Tillbaka >>

Torrevieja

Fakta om Torrevieja

Torrevieja är en mindre stad på Costa Blanca i provinsen Alicante ca 4 mil söder om Alicante stad. Staden är känd för sina många fina stränder exempelvis Playa Del Cura, Playa Los Locos och La Mata-stranden. Gillar ni att titta på båtar så finns här en av de största båtmarinerna i Spanien och ett antal mindre. Torrevieja har över 100 000 invånare men är ett mycket populärt turistmål. Under högsäsong kan det vara uppemot en halv miljon människor.

Förutom den fina kusten finns även en fin landsbygd med oliv- och mandelträd, två stora saltsjöar, apelsin och citronodlingar m.m
Torrevieja har blivit ett populärt ställe för Svenskar att köpa fastigheter i. 

Klimatet är behagligt, där temperaturen kan variera mellan 15-35 grader under året. Torrevieja är ett perfekt resmål både för ungdomar, barnfamiljer, par och pensionärer. Här finns allt ifrån kulturliv, golf, många restauranger och barer men även aktiviteter för barn. Eller vad sägs om den största nöjespark/temapark Terra Mitica i hela medelhavsområdet som ligger i närheten av Benidorm. Här finns även vattenparken Aquopolis en safaripark och underjordiska grottor.

Tillbaka >>

Alicante

Fakta om Alicante

Alicante är största staden inom Alicanteprovinsenen och har ca 330 000 invånare. Staden är den 8:e största i Spanien vilket gör att storleken gör det relativt lätt att ta sig runt till fots i . Många tycker att staden känns genuin. Precis som andra orter efter Costa Blanca kusten erbjuds fina sandstränder att välja mellan. Alicante har ett behaglig klimat under större delen av året med en lägsta medeltemperatur under vinterhalvåret i Januari februari på ca 13-14 grader till uppemot 29 grader i juli och Augusti.

Staden har en hel del intressanta historiska och kulturella alternativ exempelvis Santa Barbara Castle som är en av Europas äldsta medeltida fästningar som ligger på en bergstopp i anslutning till Alicante. Borgen består av flera etager som är byggda under olika tidsperioder. Den översta och äldsta delen är byggd av araberna som under 800-talet kontrollerade området. Sedan har borgen stegvis byggts ut. Museum som är värda att besöka är Museo de Fogueres som är populärt med sina magnifika ninots (trästatyer) som används under festivalen Fogueres som är en av stadens höjdpunkter under året, eller konstmuseet ”MaCa”.
Här njuter du av en enorm samling av konst från 1900-talet. Många tror att MaCa kommer att bli Spaniens mest betydande Contemporary Art Museum.

För den som gillar god mat och dryck finns i området imponerande vinodlingar och ett stort och bra utbud av mat. Stadens kändaste maträtt är paella som går att göra i många olika varianter. Dessutom genom Alicantes förnäma läge med både hav och berg gör att såväl fisk och skaldjur som kött och korv levereras dagsfärska till restaurangerna där de kan avnjutas.

När det gäller Shopping har Alicante något som passar alla. Här hittar du både lyxiga designkläder till små charmiga inredningsbutiker och lokaltillverkade varor.

Tillbaka >>

Altea

Fakta om Altea

Altea ligger i provinsen Alicante och har en befolkning på närmare 23 500 invånare. Medeltemperaturen ligger på ca 18 grader. Den kallaste månaden är i januari med en snitt temperatur på endast 10 grader och i juli uppemot 30 grader som medeltemperatur.Från Alicantes flygplats tar det ca 1 timme med bil i nordlig riktning.

Altea är känd för sina vackra naturer och omgivning. Där de kändaste sevärdheterna är bergskedjorna El Morro de Toix och Sierra Frost. Altea har en varierande 8 km lång kust med vikar, klippor och ständer. Altea delas av utav motorvägen som passerar staden. Ena sidan är med stränder och marinan och andra sidan är den gamla och den nya staden.

Staden har en medelhavs charm då den har bevarat den traditionella arkitekturen. Här finner man bland annat smala kullerstensgator och blommiga balkonger. I den gamla stan som är högt belägen på en kulle kan ni även hitta flertalet konstgallerier, butiker, restauranger, barer och kaféer. Altea har länge varit en tillflyktsort för konstnärer, skulptörer och författare. Altea har en ganska lugn karaktär och nöjeslivet är avslappnat, det vill säga helt tvärtemot vad som gäller på andra orter på Costa Blanca

Tillbaka >>

Calpe

Fakta om Calpe

Calpe är en mindre stad i Valencia området, ca 60 km från Alicante flygplats. Calpe har ca 30 000 invånare. Precis som de flesta orterna i populära turistområden så ökar invånarna markant under sommarmånaderna till uppemot en fördubbling. Av de ca 30 000 invånarna i Calpe är mer 60% utländska medborgare som glatt har integrerats i det spanska livet. 

Calpe har ett välkänt kännetecken med klippan Penon de Ifach. Här kan ni hitta fina sandstränder där de mest kända i Calpe är Playa Levante o La Fossa , Playa arenal- Bol och Playa Cantal Roig. Orten har även en fin strandpromenad där ni kan hitta barer, turistbutiker och restauranger. Här finns både en fiskehamn och en småbåtshamn varifrån man kan ta en båttur till de närliggande städerna. Här erbjuds även vindsurfing, vattenskidor och segling.

I hamnen ligger några av de bästa fiskrestaurangerna. Ta en promenad till fiskhamnen på eftermiddagen när alla fiskebåtarna lastar av sin dagliga fångst av fisk och skaldjur.

Om du söker ungefär samma lugn och charm som Altea, men lite mer puls så har vi Calpe. Calpe har varit bebott sedan bronsåldern och har en rik kulturhistoria, särskilt på grund av sitt strategiska läge vid kusten. Det finns många iberiska, romerska och arabiska arkeologiska platser i staden.

Tillbaka >>